Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Αρκετά πλέον με την φίμωση του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ


Στον Αγώνα όλοι μαζί.
Ήρθε η ώρα να αναδείξουμε τις θέσεις του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ ,αφού πλέον δεν έχουμε δίπλα μας τα ΜΜΕ. 




Κάνατε λόγο για την ανάγκη ανασύνταξης των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και συγκλήσεων στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Αυτό, κύριε Πρόεδρε, σήμαινε πρακτικά μία εκλογική συμπόρευση ή μία προσπάθεια αναγέννησης της μεγάλης Κεντροαριστεράς;
Οποιαδήποτε ανασύνταξη και σύγκλιση των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου γενικότερα, δεν θα μπορούσε να περιορίζεται απλώς σε μια προεκλογική σύμπραξη, τουλάχιστον από τη μεριά μας. Θα αδικούσε την ίδια την πρωτοβουλία, την ιδεολογία μας αλλά και τις όποιες υπερβάσεις θα απαιτούνταν για τη συνεργασία. Εδώ και πολλούς μήνες πριν, σε ανύποπτο εκλογικά χρόνο και με διάφορες ευκαιρίες επαναλαμβάνω σταθερά την πάγια πλέον άποψή μου, ότι οι πραγματικά προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να συνομιλήσουν, να συνεννοηθούν και να αποτελέσουν την τεκμηριωμένη και ελκυστική πρόταση προς τον Έλληνα πολίτη απέναντι σε κάθε συντήρηση, δεξιά και αριστερή. Με την ευκαιρία λοιπόν μιας εκλογικής σύμπραξης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι όροι οικοδόμησης και λειτουργίας μιας δυνατής ενωμένης προοδευτικής παράταξης, σύγχρονης και με προοδευτική και ριζοσπαστική δομή και λειτουργία, σε πιο μόνιμη πλέον βάση.

Μιλούσατε για σύμπραξη υπό το ΠΑΣΟΚ και την Φώφη Γεννηματά, ή υπό έναν νέο φορέα και σε αυτή την περίπτωση, με ποιον ηγέτη;
Από την αρχή ξεκαθαρίσαμε το αυτονόητο, το οποίο εξάλλου και πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες συζητούσαμε το αποδεχόταν. Ότι τα κόμματα, οι δυνάμεις και οι προσωπικότητες που θα συνεργαζόμασταν θα διατηρούσαμε την πολιτική και οργανωτική μας αυτοτέλεια. γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μιλούσαμε για συνεργασία αλλά για προσχώρηση και ενσωμάτωση. Από εκεί και πέρα εάν κάποιοι είχαν άλλη άποψη μέσα στο ΠΑΣΟΚ και κατάφεραν μέσα από τις δημόσιες υπονομεύσεις τους να επιβάλλουν την δική τους γραμμή, είναι θέμα της ηγεσίας του. Εξάλλου, σε όλα τα κόμματα που συζητούσαμε ήταν επόμενο να υπάρχουν εσωτερικές δυσπιστίες, διαφωνίες ακόμη και προσωπικά συμφέροντα. Ήταν όμως και είναι δική μας ευθύνη, των ηγεσιών, να εξηγήσουμε και να πείσουμε ότι αυτή η συνεργασία είχε ως στόχο το συμφέρον της χώρας και της παράταξης. Και στο σημείο αυτό κρινόμαστε ως προς την τόλμη μας και την αποφασιστικότητά μας. Αν συμφωνούσαμε θα οριζόταν πιστεύω εύκολα και ο φορέας και ο επικεφαλής του αν υπήρχε. 

Σε μία συνεργασία, προσωπικά εσείς θέτατε όρο να είστε οπωσδήποτε υποψήφιος κύριε Πρόεδρε; Ή για να διευκολύνετε την κατάσταση, σκεφτόσασταν ακόμα και να μην θέσετε υποψηφιότητα για βουλευτής;
Τη στάση μου ως προς τις καρέκλες την έχω αποδείξει. Διετέλεσα βουλευτής, Υπουργός και Πρωθυπουργός. Υπό την έννοια αυτή ουδέποτε θα σκεφτόμουν να θέσω ως εμπόδιο την προσωπική μου κατάσταση, στη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Είναι όμως διαφορετικό να τίθεται ως όρος για τη συνεργασία η μη συμμετοχή μου και η επιλεκτική επιλογή  στελεχών του Κινηματός μας. Παρόμοιο  προαπαιτούμενο δεν τέθηκε ούτε από εμάς για άλλους ούτε από άλλους συνεργαζόμενους ως βάση για την συνεργασία.  Πέρα από παράδοξο,  δεν θα βοηθούσε να καλλιεργήσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη , να ξεπεράσει τραύματα και να γίνει το πρώτο  και μεγάλο βήμα για την ενότητα του χώρου.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι, πότε αμφισβητείτο η θεσμική αυτοτέλεια του Κινήματός μας, με την ζητούμενη αυτοδιάλυσή του και πότε η συμμετοχή επιλεκτικά στελεχών μας στα ψηφοδέλτια, χωρίς όμως τη συμμετοχή του Κινήματος ως πολιτικής οντότητας, έδειχνε ότι δεν υπήρχε βούληση να γίνει ένα σοβαρό βήμα που να συνάδει με την επίτευξη του στόχου για εκλογική συμπόρευση, ως της αρχής και μόνο για την ενότητα του προοδευτικού χώρου.  

Τι απαντάτε στον Ευάγγελο Βενιζέλο και την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον σας, κάνοντας λόγο για ένα ‘προσωπικό κόμμα’ που ιδρύσατε και το οποίο υπονόμευσε τον αγώνα του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές; Πολλοί μιλούσαν και για ‘βέτο’ που έβαζε στη συνεργασία των δύο κομμάτων…
Εφόσον  υπήρχε η βούληση  για συνεργασία,  η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας της βάσης του. Φάνηκε όμως ότι την πολύ κρίσιμη ώρα που επιχειρούσαμε να φέρουμε σε πέρας το δύσκολο αυτό εγχείρημα, δυστυχώς  η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ  ανεχόταν διάφορα στελέχη του να εμφανίζονται δημοσίως και να υπονομεύουν την προσπάθεια αυτή, απαξιώνοντας μας. Ήταν ατυχές. Αλλά τελικά αυτή η άποψη που υπονόμευε καταλυτικά την συνεργασία επιβλήθηκε. Τα υπόλοιπα είναι εσωκομματικά θέματα άλλων, τα οποία δεν μας αφορούν.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπήρξε σύμβουλός σας και σήμερα, μετά την θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, απειλείται με Ειδικό Δικαστήριο…
Άλλη μια ανιστόρητη  προσπάθεια να μου φορτωθούν όλα τα στραβά. Ο κ. Βαρουφάκης  ουδέποτε υπήρξε σύμβουλός μου. Είχε κληθεί και συμμετείχε σε debate στα συνέδριά μας καταθέτοντας τις δικές του απόψεις. Θυμίζω δε ότι προτού επιλεγεί από τον κ. Τσίπρα να αναλάβει το πιο κρίσιμο Υπουργείο, υπήρξε και πολέμιός μας, αλλά και «θεωρητικός» του «αντιμνημονιακού» αγώνα με μεγάλη ευκολία.

Το Ποτάμι, εντάσσεται κατά τη γνώμη σας στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς; Το θέλετε μαζί σας;
Το Ποτάμι το ανέφερα πριν μήνες πολύ συγκεκριμένα, όταν αναφερόμουν στη σύγκλιση των κεντροαριστερών δυνάμεων. Δυστυχώς, για δικούς του λόγους δεν εκφράζει μέχρι στιγμής την βούλησή του για συνεργασίες στο χώρο αυτό. Πιστεύω οτι στην ευρύτερη ενότητα του χώρου θα πρέπει να συμπεριληφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου